Működésünk során rengeteg iskolai előadással kívántuk szemléltetni az ember és természeti környezetünk közti kapcsolatot ésimg-4030.jpg ennek a hosszútávú fenntarthatóságát. A ragadozómadarak helyzete zseniálisan szemlélteti, miként vált az élőlények egy csoportja, nevezzük őket "görbecsőrűeknek" csupán azért számkivetetté, mert téli éhezésük során dögöket, sebzett, beteg apróvadat zsákmányolnak. A héja, ugyan hazai állománynagysága nem teszi lehetővé, hogy jelentős károkat okozzon az apróvad állományban, azzal, hogy galambokat, néha akár baromfit is zsákmányol "elérte", hogy minden, aminek karma és horgas csőre van "galambász" héjává váljon, legyen az az utak mellet pockokra leselkedő egerészölyv, vagy a búzatarlók fölött szitáló vörösvércse. 

img-4034.jpgSzemléletformáló előadásaink hatékonyabbá tétele érdekében tenyészetekből nem őshonos, nemzetközileg nem fenyegetett ragadozómadarakat vásároltunk. Sok-sok áldozatos munkával olyan bizalom alakult ki köztünk és szárnyas vadászaink között, ami lehetővé teszi, hogy évi nyolcvan-száz iskolányi gyermek számára adjunk olyan testközeli élményt a természet apró szeletéből, ami mindenképp maradandó a számukra, maradandóbb, mint a legszebb diavetítés a legjobb előadóval, ezzel pusztítva a ragadozómadarakat körbelengő negatív sztereotípiákat.

 

 

 

Most pedig jöjjön a lényeg, milyen is egy bemutató, amit mi csinálunk:

 

 

dsc-0928.jpg

 Iskolai előadásaink alapvetően két részből állnak. Az első, ami húsz-harminc percig tart, a légi bemutató, melynek során madaraink, ölyvek, baglyok a közönség közvetlen közelében, gyakran fejet karcolva, röpködnek akár teremben, akár szabadtérben egy kiszögellési pont  - fa, kosárpalánk, bordásfal, igény szerint valakinek a feje és még sorolhatnánk - és az előadást tartó gondozó keze között. Ez az alábbiak szerint működik. A fiatal madarak kitollasodásuktól kezdve kesztyűn kaptak enni, olyan számukra a solymászkesztyű, mint egy etetős tál, a gondozó közelsége és a biztos táplálékszerzés lehetősége. A közönség tömegét fokozatos szoktatással, első reptetések során csak néhány ember, majd egy osztály, aztán egy egész iskola előtt történtek. 

dsc-0848.jpgA program második felében a jelenlevő gyermekek kézre vehetik, illetve megsimogathatják madarainkat. Ezalatt a hazai ragadozómadarainkról folytatunk beszélgetést a közönséggel, érintve a leggyakoribb fajokat, állománynagyságukat, jelenlegi helyzetüket, védelmi lehetőségeiket. Amennyiben az idő és a jelenlevők száma megengedi, költőládákat mutatunk be, tollfelismerő versenyt rendezünk, illetve köpetekből származó rágcsálócsontokat nézegetünk sztereomikroszkóp alatt. Egy-egy ilyen, összesen ötven perces előadást maximum nyolcvan fővel, napi négyszer tudunk megismételni.

Minden iskolai előadásunk ingyenes, időnk és kereteink évi nyolcvan-száz alkalmat engednek meg nekünk. Az ehhez szükséges fedezetet rendezvényeken tartott bemutatókból, illetve adománygyűjtésekből tudjuk biztosítani.

 

 

Bemutatók rendezvények számára

 

Működési költségeink fedezése céljából különböző rendezvényeken, egyedi igények szerinti ragadozómadár bemutatókat tartunk zárt és szabadtérben egyaránt. Természetesen egy ilyen alkalom a röptetés élményére van kiélezve, igyekszünk a lehető legszebb élményt biztosítani a levegőben. A röptetés végeztével igény szerint az érdeklődők kézre vehetik madarainkat, közös képeket készíthetnek és természetesen a kérdéseiket is feltehetik szakembereinknek. 

 dsc-0162-1.jpg

 

 

 

Amennyiben érdeklődnek egy ilyen felejthetetlen élmény iránt az ajánlatkérés menüpontban bátran vegyék föl velünk a kapcsolatot!